Ärtyvän suolen oireyhtymä ja sen ravitsemushoito

Ärtyvän suolen oireyhtymä ja sen ravitsemushoito

Ärtyvän suolen oireyhtymä aiheuttaa vatsakipua, turvotusta ja suolen toimintahäiriötä kuten ummetusta ja ripulia. Englanninkielinen nimi oireyhtymälle on Irritable Bowel Syndrome, jonka vuoksi oireyhtymästä käytetäänkin usein lyhennettä IBS. Ärtyvän suolen oireyhtymä on naisilla miehiä yleisempi ja sitä sairastaa 10-15 % väestöstä. Sen syytä ei tunneta ja taustalla arvellaan olevan genetiikan lisäksi alentunut kipukynnys, suoliston liikehäiriöt ja muutokset sekä elimistön vastustuskyvyssä että bakteerikannassa. Myös psyykkiset tekijät kuten stressi voivat vaikuttaa oireiden syntyyn sillä aivot ja suolisto viestivät kiertäjähermon välityksellä. 

Oireyhtymä voidaan luokitella ripulipainotteiseen, ummetuspainotteiseen, sekamuotoiseen ja määrittämättömään. Diagnoosiin riittää vatsakivun esiintyminen vähintään yhtenä päivänä viikossa 3 kk aikana ja sen tulee olla yhteydessä ainakin kahteen seuraavista: ulostaminen, ulostamistiheyden- tai koostumuksen muutokset (ripuli tai ummetus).


Hoidon kulmakiviä ovat elintapahoidot kuten ruokavalio, liikunta ja stressinhallinta. Ravitsemushoidolla vähennetään ja lievennetään oireita. Ruokavaliohoidossa tärkeintä on säännöllinen ateriarytmi ja ruuan huolellinen pureskelu. Ravinnon kuitumäärä tulee pyrkiä pitämään riittävänä sekä samalla minimoimaan ravinnon alkoholi, rasva ja kofellini. Joka aterialla tulisi syödä kuitupitoista ruokaa kuten täysjyväviljaa sisältävää puuroa, leipää, mysliä tai pastaa, kauralesettä, hedelmiä, marjoja, vihanneksia, juureksia, mysliä tai maustamattomia pähkinöitä, siemeniä tai manteleita. Vettä tai muita nesteitä tulisi juoda aktiviteeteista riippuen 1-2 litraa. Sokeripitoisia mehuja ja hapotettuja virvoitusjuomia tulisi välttää. Suosi myös laktoosittomia tai vähälaktoosisia valmisteita maitotuotteista. 


Ummetuspainotteisessa toimintahäiriössä riittävä kuitujen ja nesteen saanti helpottavat oireita. Kuitulisänä voidaan käyttää ruokakaupasta saatavia kauraleseitä, pellavan - ja chiansiemeniä ja psylliumia. Kaupallisia valmisteita löytyy myös apteekista käsikauppalääkkeinä esimerkiksi kauppanimellä Vi-Siblin. Kuitulisistä vehnä - ja ruisleseet voivat pahentaa oireilua, joten ne kannattaa jättää hoidossa minimiin. Osalle ripulipainotteisista toimintahäiriötä sairastavista kuidut toimivat yhtä lailla, mutta toisilla ne voivat pahentaa oireilua. Hoitona voidaan kokeilla maitohappobakteereja tai niitä sisältäviä ruoka-aineita. Joka kolmas potilas saa oireita viljatuotteista vaikka keliakia diagnostiikalla poissuljetaan, sillä heillä oireilu liittyy viljan sisältämään fruktaaniin. 


Edellä mainittu ruokavalio auttaa osalle. Toiset tarvitsevat hoidon tueksi tarkempaa ruokavaliota, jota kutsutaan nimellä FODMAP-ruokavalio. Ruokavalion nimi tulee sanoista Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides and Polyols eli fermentoituvia oligo-, di- ja monosakkarideja sekä sokerialkhoholeja. 


FODMAP-ruokavalio pohjaa siihen, että ravinnon hiilihydraateista inuliinia, laktoosia, fruktoosia ja sokerialkoholeja vähennetään (ksylitoli ja sorbitoli). Edellä kuvatut sokerit käyttäytyvät siten, että ne elimistössä päätyvät imeytymättöminä paksusuoleen. Paksusuolen mikrobisto puolestaan käyttää sokereita ravinnokseen ja muodostaa niistä kaasua ja kerryttää vettä suolistoon. Tämä lisääntynyt kaasun ja nesteen muodostuminen aiheuttaa ilmavaivoja ja ripulia sekä epämukavaa oloa. 


Vältettävät ruoka-aineet ja niiden suositellut korvaajat löydät alla olevasta taulukosta.

Aiheuttavat yleisesti oireitaSopivat FODMAP-ruokavalioon
ViljavalmisteetRuis, vehnä, ohra, vehnä- ja ruisleseetKaura, hirssi, maissi, riisi, kvinoa, durra, teff
HedelmätOmena, nektariini, persikka, luumu, mango, vesimeloni, päärynäSitrushedelmät, banaani, viinirypäle, kiivi, ananas, passionhedelmä, hunaja- ja verkkomeloni, raparperi
MarjatMustaherukkaMansikka, vadelma, mustikka, puolukka, karpalo, tyrni
KasviksetSipulit, valkosipuli, herneet, linssit, pavut, punajuuri, sienet, kukka-, parsa- ja ruusukaali suurina annoksinaKurkku, tomaatti, lehtisalaatit, paprika, kesäkurpitsa, munakoiso, pinaatti, porkkana, peruna, palsternakka, lanttu, nauris, oliivit, idut, ruohosipuli, kevätsipuli, valko- ja lehtikaali, leikkopavut
Pähkinät ja siemenetPistaasi- ja cashewpähkinä, mantelit ja hasselpähkinät suurina annoksinaSaksan-, pekaani-, macadamia- ja maapähkinä, kaikki siemenet
Maitovalmisteet

Laktoosia sisältävät maitovalmisteet. ‘’Vatsajugurtit’’ ja ‘’terveysjuomat’’, joissa lisättyjä kuituja, inuliinia ja frukto-oligosakkareideja

Laktoosittomat ja vähälaktoosiset maitovalmisteet, juustot
Makeiset ja makeutteet

Ksylitoli (esim. purukumit ja pastillit), sorbitoli, mannitoli, maltitoli, isomalti, glukoosi-fruktoosisiirappi, hunaja, fruktoosi

Sokeri kohtuullisesti käytettynä
Muut elintarvikkeetHiilihapolliset juomat, runsaasti sokeria sisältävät juomat, elintarvikkeiden kuitulisät eli oligofruktoosi, frukto-oligosakkaridi (FOS), galakto-oligosakkaridi (GOD) ja inuliiniKasviöljyt, margariinit, kasvirasvalevitteet, kala, liha, siipikarja, kananmuna, tempeh, kiinteä tofu, vesi, yrttijuomat, vihreä ja musta tee, kahvi kohtuullisesti käytettynä (vaaleapaahtoinen kahvi voi lisäksi sopia paremmin)



Ruokavalio kannattaa aloittaa niin, että FODMAP-sokereita rajoitetaan 2-6 viikon ajaksi ja ne korvataa sopivilla vaihtoehdoilla. Tämän jälkeen voidaan ottaa ruoka-aineita käyttöön yksi kerrallaan ja samalla seurata oireita. Mikäli oireita ei ilmaa niin kokeilua voidaan jatkaa. Mikäli jokin ruoka-aine aiheuttaa vatsa oireita toistuvasti, voi sen pidempiaikaisesti korvata jollain toisella vaihtoehdolla. Täytyy kuitenkin muistaa, että psyykkinen tila kuten stressi ja väsymys vaikuttavat suoliston toimintaan, joten sama arkena oireita aiheuttanut ruoka ei välttämättä aiheuta oireita lomalla. 

Lähteet:
Liikunnan on todettu vähentävän oireita. Liikuntasuositus on 20-60 minuuttia kohtalaisen rasittavaa liikuntaa 3-5 kertaa viikossa. Toisaalta jo lyhyempikin päivittäinen liikkuminen vähentää oireita. 


Tietoa potilaalle: Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito. Lääkärikirja Duodecim. laillistettu ravitsemusterapeutti Reija Männikkö ja laillistettu ravitsemusterapeutti Anne Antikainen. 22.9.2020


Tietoa potilaalle: Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Lääkärikirja Duodecim. työterveyshuollon erikoislääkäri Tiia Reho. 12.3.2021