Notice: Undefined index: og_type in /home/seniorieso/www/cache/smarty/compile/d6/7d/4e/d67d4e010dbf02fe65a88b41ca741b929571fbf2.file.psograph.tpl.php on line 38

Notice: Trying to get property of non-object in /home/seniorieso/www/cache/smarty/compile/d6/7d/4e/d67d4e010dbf02fe65a88b41ca741b929571fbf2.file.psograph.tpl.php on line 38

Jalkojen terveys

Jalkojen terveys

Oletko koskaan miettinyt, miksi lääkäri pyytää sinua riisumaan kenkäsi ja tutkii jalkojasi?

Hyvin usein sukkien alta paljastuva jalkapari on kalpea, jalkapohjasta kovettunut ja kynsistä kellertävä. Jalkapari on elämää nähnyt samoin kuin kannettavansa. Päällisin puolin kaikki yllä mainittu on kosmeettista. Tarkemmin tarkasteltuna kovettumien lomassa on usein haavauma tai pari. Joskus vaalea peite jalkapohjissa onkin kynsiä riivaavan sienen sukulainen.

Mitä ovat nämä sukkien sisällä lymyävät yllätykset? Sinänsä harmittomalta kuulostavat muutokset voivat olla merkki vakavammista sairauksista.

Iho vastaa kulutukseen kovettamalla pintaansa. Kova pinta on myös kuiva pinta ja ilman hoitoa se usein halkeilee.
Iän myötä elimistön puolustuksen taso laskee ja sokeritasapaino voi monien eri syiden vuoksi heikentyä. Puolustuskyvyn laskun ja mahdollisesti koholla olevan verensokerin vuoksi sienet pesiytyvät mielellään kynsiin, varvasväleihin ja joskus myös jalkapohjiin.

Sinänsä harmittomat matkakumppanit voivat kieliä suuremmista ongelmista ja itsessään aiheuttaa niitä. Ihon halkeamat ovat mukava pesä taudinaiheuttajille: yleisimmin bakteereille. Suurin osa ruusuksi kutsutuista vakavista infektioista saa alkunsa hoitamattomasta jalan ihorikosta.

Saamme jalat kun synnymme. Jalat ovat aluksi pienet ja ruttuiset, sittemmin kasvavat ja ottavat oman kokonsa. Nämä meille niin tärkeät läpsyttimet usein unohtuvat arjen touhuissa. Jalat kantavat meitä uskollisesti ja hyvin vähään tyytyen. Iän myötä jalat voivat kovettua, niihin voi tulla rakennevirheitä ja haavaumia. Monet sairaudet kuten diabetes ja sydämen vajaatoiminta voivat vaikuttaa jalkojen kuntoon. Sairauksien myötä jalkojen toiminta muuttuu. Kävelystä voi tulla kivuliasta, kengät eivät välttämättä mahdu jalkaan ja haavojen kautta voit saada vakavia tulehduksia. Yhtäkkiä itsestäänselvä asia ei ole enää itsestäänselvä.

Mieti hetki jalkojasi ja niiden terveyttä. Milloin olet viimeksi heittänyt sukat pois ja katsonut tarkemmin jalkapohjia tai kynsiä? Nyt olisi korkea aika. Mahdollisesti jalkapohjasi luonnollinen kaari on madaltunut ja jalkasi on siten leventynyt. Joskus jalkoihin on vuosien myötä muodostunut ylimääräisiä ulokkeita eli niin kutsuttuja liikavarpaita. Jalkapohjissa voi olla haavaumia, kovettumia tai kynsisienen aiheuttamia kynsien muoto- ja värimuutoksia.

Jalkojen rakenteelliset muutokset aiheutuvat sekä iän tuomista vanhenemiseen liittyvistä muutoksista että sairauksista kuten diabetes. Muutoksista voi seurata kivuliaita vaivoja, sillä jalan rakenteen muuttuessa myös askelluksen luontainen rytmi muuttuu.

Pidä hyvää huolta jaloistasi ja kävele vain laadukkailla kengillä, jotka eivät purista tai hankaa. Moni jalkoihin liittyvä kiputila helpottaa kun valitset jalkineeseen keskiholvia kohottavan pohjallisen. Muistathan käydä säännöllisesti jalkahoitajan vastaanotolla, mikäli et enää itse pysty enää jalkojasi hoitamaan tai sinulla on jokin jalkojen kuntoa heikentävä sairaus kuten diabetes tai sydämen vajaatoiminta.