Ikänäkö ja muut yleiset iän tuomat silmien ongelmat

Ikänäkö ja muut yleiset iän tuomat silmien ongelmat

Oletko huomannut oman tai läheisesi näön heikentyneen? Näön heikkeneminen on aina aihe vähintään vierailulle optikolla. Mikäli näkösi heikkeneminen on nopeaa tai sinulla on muitakin kuin iän tuomia vähäisiä lähinäön ongelmia, on syytä suunnata silmälääkärille.

Iän mukanaan tuomista näön heikkenemiseen johtavista syistä ns. ikänäkö on yleisin. Ikänäössä silmän kyky suurentaa heikkenee rakenteiden jäykistyessä. Muita myös iän myötä yleistyviä syitä ovat kaihi ja silmänpohjan kuiva rappeuma. Kaihissa silmän linssi samenee ja tämän huomaa mm. näöntarkkuuden heikentymisenä ja häikäistynyt tunteen lisääntymisenä. Kuivassa silmänpohjan rappeumassa vauriot kohdistuvat näkemisen kannalta tärkeälle verkkokalvolle. Oireita ovat näöntarkkuuden heikentymisen ohella viivojen vääristyminen sekä erilaiset lähi-ja kaukonäön häiriöt.

Kun näkö heikkenee riittävästi ei edes lukulaseilla välttämättä erota pientä pränttiä. Elektroninen suurennuslasi on kätevä apuväline, mikäli näkemisen kanssa on ongelmia. Sen helppokäyttöisyys sekä valaistu ja selkeä näyttö tekevät siitä oivan apuvälineen.