Narskuttelu eli bruksismi ja sen hoito

Narskuttelu eli bruksismi ja sen hoito
Päätä särkee ja hampaita vihloo. Kumppani valittaa yöllisestä narskutuksesta ja hampaiden kalisuttelusta. Kuulostaako tutulta?

Hampaiden narskuttelu on hyvin yleinen vaiva, sillä lähes jokainen kärsii siitä jossain vaiheessa elämäänsä. Hampaita narskutellaan tiedostamatta päivisin ja yöaikaan. Erityisesti yöaikaan tapahtuva narskuttelu on usein salakavala pään ja niskan alueen kipuoireiden aiheuttaja. Kaikilla narskuttelu ei ole niin voimakasta, että siitä olisi haittaa. Arviolta 5-10 % ihmisistä kuitenkin kärsii narskuttelun haitoista.

Voimakkaan narskuttelun seurauksena hampaat voivat lohkoilla ja kiille kulua. Jatkuva narskuttelu aiheuttaa hammasongelmien lisäksi niska- ja hartiaseudun, kasvojen ja pään kipua. Narskuttelusta johtuva päänsärky voi olla joko lievää jomotusta tai pahimmassa tapauksessa pitkittyviä migreenikohtauksia.

Stressi lisää narskuttelua, samoin kofeiinipitoiset juomat, nikotiini ja alkoholi. Joskus narskuttelu voi olla oire sairaudesta tai lääkeaineen haittavaikutus.

Narskuttelu on vahvasti geneettistä eli kokonaan eroon narskuttelusta on hankala päästä. Stressiä aiheuttavat asiat lisäävät narskuttelutaipumusta, joten erilaiset stressinhallintakeinot ja arjen rentoutusmenetelmät sekä monipuolinen liikunta voivat auttaa. Kaikki puremalihaksia kuormittava tulee vähentää minimiin kuten purkan syönti, sitkeiden karkkien ja leipien napostelu.

Tällä hetkellä paras apu narskutteluun on hammaslääkärin kautta saatava purentakisko. Purentakisko itsessään estää yöllistä taipumusta hampaiden yhteenpuremiseen ja toisaalta suojaa hampaita näin tehtäessä.

Rasitteuneita puremalihaksia voi hoitaa hieroen, venytellen ja erilaisin lämpö- ja kylmähoidoin. Narskuttelun seurauksena jumiutuneita niska-hartiaseudun hieronta auttaa. Tämän lisäksi puremalihaksia kohdennettu hieronta ja rentoutus ovat tehokkaita hoitokeinoja, sillä puremalihasten ollessa jännittyneinä myös niskan, hartioiden ja kaulan lihakset jännittyvät.

Hampaiden yöllinen narskuttelu eli yhteen pureminen kuormittaa puremalihaksia. Puremalihasten jännittyessä myös niskan, hartioiden ja kaulan lihakset jännittyvät.

Tehokkainta hoitoa narskutteluun ja sen aiheuttamaan päänsärkyyn sekä niska- ja hartiaseudun kiputiloihin ovat:

- purentakisko
- niska- ja hartiaseudun hieronta hierojalla
- puremalihashieronta hierojalla
- lämpöhoito
- kotona käytettävä puremalihasten hierontaan tarkoitettu hierontakone