Olkapääkipu

Olkapääkipu

Kipeä olkapää on yleinen vaiva ja sen yleisyys kasvaa iän myötä. Olkaluun nivelten kapseli on hyvin väljä ja se on heikkojen nivelsiteiden ympäröimä. Tärkeimmän tuen olkapäälle antavat sen neljä ympäröivää lihasta, joiden muodostamaa yksikköä kutsutaan kiertäjäkalvosimeksi.

Usein kipu aiheutuu vauriosta kiertäjäkalvosimen lihasten kiinnityskohdassa. Lihakset kiinnittyvät luihin jänteillä, joiden lujuus heikkenee iän myötä. Jänteitä voivat vaurioittaa myös esimerkiksi yläraajan toistoliikkeet, nostoliikkeet, yläraajan kohoasennot sekä tapaturmat. Jänne voi tulehtua, turvota ja paksuuntua, jolloin se aiheuttaa kipua puristuessaan luisten rakenteiden väliin. 


Jännevaurioihin liittyy kipua sekä liikkeessä että levossa. Tavallisin kipukohta on olkapään ulkosyrjässä, jolloin käden liike sivuttain on kivuliasta ja mahdollisesti rajoittunutta. Mikäli jännevaurioon liittyy myös repeämä, heikkenee käden voimataso.


Olkapään alueella on myös limapusseja, jotka voivat tulehtua. Usein limapussintulehduksessa oirekuva on kuitenkin vaikeampi ja kaikki liike tekee kipeää.


Omahoito on olkapääkivun alkuvaiheessa tärkeää. Mikäli olkapääkipu on alkanut ilman tapaturmaa, ei se vaadi kuvantamistutkimuksia. Parhaan omahoito-ohjauksen voit saada esimerkiksi fysioterapeutin vastaanotolla. Omahoidossa tärkeää ovat kuormituksen vähentäminen, erilaiset liikeharjoitteet, työasennot, kylmä ja lämpöhoidot sekä kipulääkitys. Alussa on tärkeää välttää kipua aiheuttavia liikkeitä. Yläraajan kohoasentoa ja loitonnus liikettä on syytä välttää. Kylmähoito auttaa usein rauhoittaen turvotusta samalla vähentäen kipua sekä tulehdusta. Kipugeelistä ja suun kautta otettavista kipulääkkeistä voi olla apua. 


Paras keino ennaltaehkäistä olkapääkipuja on huolehtia kiertäjäkalvosimen ja lapaluuhun kiinnittyvien lihasten voimasta ja toimintakyvystä säännöllisellä harjoittelulla.


Lähde: Olkapään jännevaivat. Käypä Hoito. 23.11.2014.