Suonikohjut ja laskimovajaatoiminta

Suonikohjut ja laskimovajaatoiminta

Laskimot ovat ohutseinäisiä putkia, joiden tehtävä on kuljettaa elimistössä kiertänyt veri takaisin sydämeen. Laskimon seinämässä ei ole lihasta, joten veri pumppautuu alaraajoista kohti sydäntä jalkalihasten voimalla. Suonikohjut ovat laskimoiden laajentumia ja näkyvät tummina ihosta pullistuvina kohju- tai suonimaisina rakenteina. Suonikohjut ovat seurausta laskimoiden vajaatoiminnasta. Ajan myötä laskimoputken seinämät rapistuvat ja putken sisäiset läpät heikentyvät. Muutosten myötä veren pakkaantuminen alaraajoihin lisääntyy ja paineen kasvaessa osa nesteestä siirtyy suonia ympäröiviin kudoksiin. Nesteen pakkautuminen aiheuttaa turvotusta, pakotusta ja joskus myös kipua. Usein vaiva on pahin ilta-aikaan. Öisiä oireita laskimoiden vajaatoiminnassa ovat suonenvedot, jalkojen kivut ja levottomiksi jaloiksi kutsuttu ilmiö.

Laskimoiden vajaatoiminta ja siitä aiheutuvat suonikohjut ovat yleisiä. Pinnallisen laskimoverkoston vajaatoimintaa on 30-40 %:lla aikuisista ja 80 %:lla iän myötä myös laskimolaajentumia eli suonikohjuja. Altistavia tekijöitä suonikohjuille ovat perimä, synnytykset ja ylipaino. Pitkittyessään laskimoiden vajaatoiminta eli turvotukset aiheuttavat säärien tummumista ja hankalasti paranevia haavaumia. Joskus laskimoiden vajaatoiminta ilmenee ilman suonikohjuja, tällöin kyseessä voi olla syvien ja pinnallisten laskimoiden välillä olevien yhteyksien vajaatoiminta.


Suonikohjut ovat ikäviä, mutta itsessään vain ulkonäöllinen haitta. Mikäli laskimoiden vajaatoiminta on lievää, auttaa liikkuminen jalkojen turvotukseen ja pakotukseen. Kävely saa laskimoiden pumput toimimaan, jolloin neste lähtee liikkeelle. Jalkojen kohoasento edistää myös laskimoiden veren paluuta kohti sydäntä. Lievissä oireissa riittää hoidoksi tukeva ja pohjetta kompressoiva tukisukka tai -säärystin. Mikäli oireet ovat hankalia tai iho on haavautunut, on syytä hankkia lääkinnälliset tukisukat omien mittojen mukaan. Joissakin tapauksissa omien mittojen mukaan tehdyt tukisukat on mahdollista saada kunnan maksusitoumuksella ja tätä kannattaa tiedustella oman lääkäriaseman kautta. Tukisukat ja kompressoivat säärystimet puristamalla estävät pinnallisten laskimoiden laajenemista ja näin tehostavat lihaspumpun toimintaa eli nesteen pumppaamista alaraajoista kohti sydäntä. Hankalasti oireilevia suonikohjuja hoidetaan erikoissairaanhoidossa verisuonikirurgin toimesta.Lähde: O. Saarelma. Tietoa potilaalle: suonikohjut. Lääkärikirja Duodecim. 2018


Ikäpolvet