Peukalon tyven ja sormien nivelrikko

Peukalon tyven ja sormien nivelrikko

Nivelrikko käsien alueella on yleinen vaiva ja iän myötä sen esiintyminen lisääntyy erityisesti naisilla. Iän ja naissukupuolen lisäksi perimä ja toistuva pitkäaikainen rasitus sekä vammat altistavat nivelpintojen kulumiselle. Kädessä nivelrikko kehittyy tyypillisimmin peukalon tyviniveleen sekä sormien kärki- ja keskiniveliin.

Nivelrikko aiheuttaa alkuvaiheessa kipua ja turvotusta. Pidemmälle edetessään se jäykistää nivelet, tekee niistä epävakaita ja heikentää puristusvoimaa. Oireilu alkaa usein hitaasti ja etenee aaltoillen voimakkaista kipu vaiheista vähä oireisiin tai oireettomiin jaksoihin. Voimakas rasitus pahentaa oireita, jotka kuitenkin väistämättä lisääntyvät vuosien kuluessa. Pitkälle edetessään nivelrikko kehittää sormiin kyhmyjä ja virheasentoja. Peukalon tyvinivelen nivelrikon seurauksena peukalon puristus- ja kiertoliikkeen voimataso heikentyy ja liikkeet muuttuvat kivuliaiksi. Käden nivelrikon oireet heikentävät elämänlaatua ja pahimmillaan aiheuttavat työkyvyttömyyttä.


Nivelrikko diagnosoidaan oireiden, kliinisen kuvan ja röntgen löydöksen perusteella. Nivelrikon hoitoon ei ole toistaiseksi olemassa tehokasta lääkehoitoa. Oireita voidaan lievittää fysioterapialla. tulehduskipulääkkeillä, kortisonipistoksilla ja erilaisilla niveltä tukevilla lastoilla. Tukilastan hoidollinen teho on paras peukalon tyvinivelen nivelrikossa. Hoito toteutetaan siten, että peukaloa paikalleen jäykistävää lastaa käytetään kolmen viikon ajan, ja tämän jälkeen oireilun lieventyessä lastan käyttöä vähitellen vähennetään. Tukilasta lievittää oireita suurimmalla osalla potilaista.


Fysioterapialla voidaan parantaa lihasten voimaa, nivelten liikelaajuutta ja peukalon tyvinivelen tukevuutta. Harjoituksissa vahvistetaan peukalon ojentajia ja loitontajia sekä ranteen ojentajia, pitäen vastus kuitenkin kevyenä.


Mikäli oireilu jatkuu hoitotoimenpiteistä huolimatta, on niveltä mahdollista hoitaa myös kirurgisesti esimerkiksi jäykistysleikkauksella.Lähteet: E. Waris, V. Waris ja Y.T. Konttinen. Peukalon tyven ja sormien nivelrikko, Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim, 2012;128(4):431-8


Ikäpolvet