Golf-kyynärpää

Golf-kyynärpää

Kun kyynärpään sisäpuolinen nivelnasta kipeytyy, kutsutaan vaivaa golf-kyynärpääksi. Vaiva ilmenee kipuna erityisesti rannetta koukistaessa ja voi äityä erilaisissa harrastuksissa kuten golf, tennis ja pesäpallo.

Paranemisen kannalta on oleellista välttää erityisesti kivun alunperin aiheuttanutta rasitusta. Usein kipua aiheuttavia harjoitteita ovat kyynärvarrella tehdyt nostot, puristukset ja väännöt. Apteekista ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkevoiteet esim. Voltaren voivat auttaa vaivaan. Käden rasitusta voi vähentää myös niin kutsutulla tennistuella, eli kyynärnivelen alapuolelle asetettavalla lievästi puristavalla siteellä tai tarranauhalla, joka estää lihaksia rasittamasta liikaa nivelnastan seutua. Hoitoa voidaan tehostaa kompressoivalla tennistuella.


Kuntoutus on vaivan paranemisen kannalta tärkeää. Harjoittelu aloitetaan varovasti ja siinä käännetään rannetta alas- ja ylöspäin toista kättä apuna käyttäen kyynärnivelen ollessa suorana. Alussa harjoituksen keston on syytä olla vain muutamia sekunteja ja se toistetaan useasti päivän aikana. Vähitellen toistoja ja venytyksen kestoa lisätään, kivun sallimissa rajoissa.


Lähde: O.Saarelma. Tietoa potilaalle: Tenniskyynärpää. Lääkärikirja Duodecim. 06/17.


Ikäpolvet