Rannekanavaoireyhtymä (canalis carpi)

Rannekanavaoireyhtymä (canalis carpi)

Rannekanavaoireyhtymä on sairaus, jossa ranteessa kulkeva keskihermo on puristuksissa. Se on yleisin hermojuuren puristustila työikäisillä. Rannekanavaoireyhtymä voi kehittyä joko vähitellen käsiin kohdistuvan kuormituksen aiheuttamana tai syntyä vamman seurauksena. Toistuva liikerata, ranteeseen kohdistuvat voimat, tärinä ja ranteen poikkeavat työasennot altistavat rannekanavaoireyhtymän kehittymiselle. Joskus oireilu voi kehittyä ilman erityistä syytä, esimerkiksi raskauden loppuvaiheessa. Rannekanavaoireyhtymälle altistavia sairauksia ovat kilpirauhasen ja munuaisten vajaatoiminta, nivelreuma sekä diabetes. Työikäisillä rannekanavaoireyhtymää esiintyy miehistä 5,3 %:lla ja naisista 2,1 %:lla. Ikä lisää sairauden ilmaantuvuutta. Rannekanavaoireyhtymän diagnosointiin tarvitaan harvoin erityisiä tutkimuksia ja sen toteaminen onnistuu helposti kliinisiä testejä käyttäen yleislääkäriltä.

Ranteen keskihermon puristus aiheuttaa peukaloon, etu- ja keskisormen puutumista ja kihelmöintiä, joskus myös kipua. Oireet ilmaantuvat usein yöaikaan ja käsien ravistelu tuo niihin usein helpotuksen. Oireilun edetessä peukalon puristusote alkaa heiketä niin, että tavarat voivat putoilla käsistä. Myös monet sormien hienomotoriikkaa vaativat toiminnot kuten pianonsoitto voivat hankaloitua. Kädessä voi olla myös monenlaisia hermoperäisiä oireita kuten kylmyyden ja turvotuksen tunnetta. Lopulta oireilu voi johtaa peukalon lihasten surkastumiseen.


Normaalisti rannekanavaoireilu paranee itsestään. Hyvä ennuste parantumisella on erityisesti jos oireet alkavat äkillisesti ja ovat tilapäisen rasituksen aiheuttamia. Usein lepo ja ranteen tukeminen tukilastalla yöajaksi riittää hoidoksi. Rannetukea lastalla voidaan käyttää vaikeimmissa tapauksissa myös päiväsaikaan ja hoitoa tukilastalla jatkaa ainakin 3-4 viikkoa. Oireiden vähenemien kannalta voi olla myös hyötyä painon pudotuksesta, vähäsuolaisesta ruokavalista ja kuntoilusta. Mikäli taustalla on nivelreuma tai jännetuppitulehdus, myös tulehduskipulääkkeistä voi olla hyötyä. Mikäli levosta, tukilastasta ja tulehduskipulääkkeistä huolimatta oireilu jatkuu, on syytä hakeutua lääkärin arvioon.



Lähde: K.Rekola, V.Auvinen, E.Viikari-Juntura. Rannekanavaoireyhtymä. Lääkärin käsikirja. 2018.


Ikäpolvet